Uzo Tarihi

barbayanni yunan rakısı

Uzo TarihiUzo Tarihi

Uzo tarihi bu yazımızın konusu. Hem lezzeti hem de sofra kültürüyle Uzo, bize hem çok yakın hem de tanışmayı iple çeken yeni komşumuz gibi. Ege’nin iki yakasını bir araya getiren pek çok ortak güzelliğimiz gibi Uzo’da hak ettiği ilgi ve beğeniyi almaya geliyor. Hazırsanız yazımıza başlıyoruz.

Uzo, (Yunanca: ούζο) tadı rakıya benzeyen, Kuzey Akdeniz’de üretilen pastissambucanın yanı sıra Levant ülkelerinde de üretilen arak benzeri anasonlu bir içki.

Kökeninin bir tür boğma rakı olan çipuro (Yunanca: τσίπουρο, tsipouro) olduğu düşünülür. Uzo markaları %38-%50 oranında değişen alkol içerir. Yüksek derece alkolün iki ya da üç kez damıtılmasından elde edilir. Damıtılma sürecinde her marka rezenekakule, sakız, karanfiltarçın gibi baharatları kullanarak uzoya orijinal tadını verir. Uzo sözcüğünün kimi kaynaklara göre İtalyanca uso (kullanmak) kelimesinden, kimi kaynaklara göre ise Türkçe üzüm kelimesinden geldiği söylenmektedir. Başka bir rivayete göre Osmanlı Sultanı için rakılar gemilerde özel olarak yapılmış tahta sandıklarda taşınırmış. Sandıkların üzerine “Marsilya’da kullanılmak üzere” yazısı İtalyanca “uso Masslia” diye yazılmıştır. Bir rivayete göre bir grup Yunan bu sandıkları açıp rakıyı denemişledir. Hoşlarına giden bu içkiyi üretmeye karar vermişlerdir.

 

 

Uzo Tarihi

Uzo tarihi epey eskilere dayanmasına rağmen ilk uzo fabrikası 1856’da Yunanistan’ın bağımsızlığına takiben Tyrnavos’ta açılmasına karşın büyük üretim Midilli Adası‘na geçmiştir. Özellikle Plomari kasabasında onlarca aile tarafından geleneksel olarak uzo üretimi yapılmaktadır. Her yıl Mayıs ayında Midilli Adası’nın en büyük kenti Midilli‘de Uzo Festivali düzenlenmektedir.

 

Nasıl içilir?

Uzo tıpkı rakı gibi içine soğuk su ile küçük bardaklarda içilir. Uzo anasonunun yapısı gereği içine buz atıldığında,bu anason kristalize olup uzonun yapısını bozmaktadır.Bu sebeple geleneksel olarak buz ile tercih edilmez.Anasonun etkisinden beyaz bir hal alan uzo yanında çeşitli mezelerle tüketilir.

25 Ekim 2006 yılında uzo Yunanistan tarafından ulusal içki olarak tescil edilmiştir. Yunanistan’da 180 uzo üreticisi ve 370 çeşit uzo bulunmaktadır.

Plomari’de en büyük uzo üreticisi olan Barbayanni (Yunanca: Βαρβαγιάννης) markasına ait bir müze bulunmaktadır.

Ülkemizde son yıllarda popülaritesini hızla arttıran Uzo, geleneksel içkimiz rakıyla olan yakın akrabalığı sayesinde sofralarımızda daha çok yer bulmaya başladı. Kolay içimi ve damla sakızı tadıyla eşsiz bir deneyime hazır olun.

 

En beğenilen Uzo markaları arasında Barbayanni, Plomari, Ouza 12, Mini, Sans Rival ve Pitsiladi sayılabilir.

 

Makalenin kaynakçası için tıklayın.

Butik İçki ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Bir yanıt yazın

Online Destek
1
Görüşme Başlat
Butik İçki
Hafta içi 10:00 - 18:00 saatleri arası destek alabilirsiniz.
Merhaba, nasıl yardımcı olabiliriz?