Alkollü İçkiler Kültürü. Türkiye’den ve Dünyadan Örnekler

ALKOLLÜ İÇKİLER KÜLTÜRÜ

Bugün sizlere alkollü içkiler kültürü üzerine bazı bilgiler vereceğiz. Sizler için derlediğimiz bu yazıyı beğenerek okuyacağınızı umuyoruz. Hazırsanız başlayalım.

Alkol alt kültürü insanlık tarihiyle başlamış, farklı toplum ve kültürlerde ortaya çıkan kullanımlarla günümüzdeki genel ve yerel alt kültürünü oluşturmuş. Kaynağı epey eskilere dayanan içki gelenekleri, mekanları değişse bile hala korunabilmiş ve bu yolla toplumların alkol tüketiminin yaygınlaşmasına büyük katkıda bulunmaya devam edebilmiştir. Buna günümüzde daha geniş çerçevede alkollü içkiler kültürü denmektedir.

Bu yazımızda başlıca amacımız yaygın olarak tüketilen içkilerin, bunların alt kültür gruplarındaki yerleri, sosyal ve edebi yönlerini gözden geçirmek ve bu konudaki yayınları derleyip sizlere sunmaktır.

Alkollü İçkiler Kültürü

Alkol, çok eski çağlardan bu yana keyif verici, yatıştırıcı, uyuşturucu ve tedavi amacı, yani ilaç olarak kullanılagelmektedir. Tarih boyunca kişi ve toplumların alkole olan tutumları değişiklik göstermektedir. Kimi sanatçılar alkolü yüceltirken kimilerinin hayatı alkol yüzünden bitip tükenmiştir. Fakat her dönem ve hemen her toplumda alkolün makul miktarlarda kullanımı (!) öyle ya da böyle kabul görürken aşırı tüketilmesi kötü davranış olarak kabul görmüştür.

 

Gelelim tanıdık içki kültürlerine.

Rakı ve Kültürü

En bilinen içkilerden biri olan rakı temelde üzüm, incir ve erik gibi meyveleri alkolle mayalandırıp damıtılarak üretilir. Türk Rakısı ve Yunan Uzosu dışındakiler anason içermez.

Dünyada Üretilen Rakı Çeşitleri

Türk Rakısı Üzüm Türkiye
Mastika Üzüm Yunanistan, Balkanlar
Uzo Üzüm Yunanistan
Slivovits Erik Sırbistan
Kirsh Yabani Kiraz Almanya, İsviçre
Applejack Elma ABD
Sake Pirinç Japonya, Çin
Arika Kısrak Sütü ( Kımız ) Orta Asya

 

Giritli tüccarların ticarette dolandırıcılık olmasını engellemek için renk değiştiren anasonu eklemesinden bu yana, bu yöntem Ege Denizinin iki yakasında halen makbul görülmektedir. Tarihsel süreç boyunca dilimizde pek çok değişik isimle söylenmeye başlayan Rakı kaçınılmaz olarak argo lügatinde epey geniş bir skalaya yerleşmiştir.

Argoda Rakı

Anzorot Akyazılı
Giravatli Islim
Fahrettin Kerim Pirna
Apeki Pirne
Çarmak Piriz
Çarmakçur Piyiz
Dem Piiz
Düz Piys
Düziko İmam Suyu

 

 ‘’Yukarıdaki isimlerden de anlaşılacağı üzere ülkemizde Rakı tüketen farklı kültürel topluluklar Anadolu’nun değişik yerlerinde Rakıyı farklı isimlerle argomuza katmışlardır. Bu yönüyle de kültürel bir güzellik teşkil ettiğini belirtmemiz gerekir.’’

Hangi Üründen Hangi İçki Elde Edilir

Üzüm Şarap, Rakı
Erik Rakı
Pirinç Rakı
Arpa Bira
Malt Arpa Viski
Elma Şarap

 

Görüldüğü gibi yalnızca yaş ya da kuru meyvelerden değil, aynı zamanda tahıllardan da üretilen pek çok gözde içki mevcuttur. Ülkemizde geleneksel olarak Rakı, Şarap ve Bira üretiliyor olsa bile imkan ve zamanı olan hevesli üreticilerin kendi Viski ve Elma Şarapların yaptıklarını görmek şaşırtıcı olmayacaktır. Ülkemiz bolluk ve bereket bakımından dünyada eşsiz coğrafyalardan biri üzerine kurulmuştur. Kim bilir, gelecekte kaliteli Viski üretiminde ses getiren uluslararası markalarımız olur.

İçkilerin İçerdikleri Alkol Oranları ( 100 ml’de )

Rakı %45-50
Şarap %12-13
Bira %3-5 ( max %6, İskoç Biraları )
Viski %43-45 ( max %65, Amerikan Bourbon )
Votka %40-50

 

Şarap

Alkollü içkiler kültürü denince ilk akla gelen içki belki de şaraptır. Asmanın Anadolu’nun doğusunda, yani ülkemiz sınırlarında ortaya çıktığı düşünülmektedir. Yerli halkların üzümden elde edilen şıranın toprak küplerde kalınca mayalandığını fark etmeleri ve uzun süre dayandığını görüp, sonrasında bu içkinin de cazibesine kapılarak asma bitkisini evcilleştirdikleri düşünülmektedir.

Alkollü İçkiler Kültürü
Üzüm Bağları

Şarap Kültürü

Şarap kültürü, özellikle Avrupa’da yaşam tarzının vazgeçilmez bir öğesidir. Binlerce yıllık bu gelenek, günümüze gelene kadar çok sofistike bir hale bürünmüştür. Özellikle İtalya, Fransa, İspanya ve Portekiz bu kültürün en büyük temsilcilerindendir.

Türkiye’de Şarap

Cumhuriyetin ilk yıllarında hakkın rakıdan biraz uzaklaşıp görece daha hafif bir içki olan şaraba yönlenmesini isteyen hükümetler şarabın üretilmesini ve tüketilmesini desteklemişlerdir. 1940 lı yıllarda pek çok şehirde ( Elazığ, Kırıkkale, Maraş, Antep, Urfa, Nevşehir, Çorum, Bilecik Tokat gibi…) Şarap Deneme Evleri kurulmuş ve Fransız uzmanlar eşliğinde şarap imalatına geçilmiştir. Geleneksel Anadolu şarapçılığına yeni bir soluk katılmasını amaçlayan genç cumhuriyetin ilk yıllarından bu günlere gelirken, maalesef ki, ülkemizde şarap önemini yitirmeye başlamıştır.

Yukarıda kısaca belirttiğimiz alkollü içkiler belki birayla birlikte en çok tüketilen içki türleri olarak kabul edilebilir özellikle de ülkemizde hem üretimi hem de tüketimi uygun ve yoğun olduğu için en aşina olduğumuz içkiler olarak kabul edilebilir. Fakat yerel ve küçük ölçekte üretilen, evde hobi olarak yapılan vb diğer içki çeşitlerini de listelememiz gerekirse:

Bira

Konyak

Cin

Votka

Viski aklımıza ilk gelen alkollü içki türleridir.

Butik İçki Evde İçki Yapım Kitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Makalenin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Online Destek
1
Görüşme Başlat
Butik İçki
Hafta içi 10:00 - 18:00 saatleri arası destek alabilirsiniz.
Merhaba, nasıl yardımcı olabiliriz?