Alkollü İçkilerin Tarihi

Başlangıçtan günümüze alkol.

 

Alkollü içkilerin tarihi çok eskilere dayanır. Fermente tahıl, meyve suyu ve bal binlerce yıldır alkol (etil alkol veya etanol) yapmak için kullanılmıştır.

Merhaba. Bu yazımızda sizlere alkollü içkilerin insanlık tarihindeki geçmişine dair bilgiler sunacağız. Sizler için derlediğimiz bu yazımızı beğenerek okuyacağınızı umuyoruz. Hazırsanız başlayalım.

Alkollü içeceklerin maksatlı üretimi yaygındır ve genellikle coğrafi ve sosyolojik koşullar kadar kültürel ve dini özellikleri de yansıtır.

Geç Taş Devri sürahilerinin keşfi, kasıtlı olarak fermente edilmiş içeceklerin en azından Neolitik dönem kadar erken olduğunu göstermektedir (M.Ö. 10000).

Fermente içecekler erken Mısır uygarlığında ve Çin’de, MÖ 7000 civarında tüketilen bir alkollü içki olduğuna dair kanıtlar mevcuttur. Hindistan’da pirinçten damıtılmış Sura adı verilen alkollü bir içecek M.Ö. 3000-2000 yılları arasında yaygın olarak tüketilmiştir.

Babiller MÖ 2700 gibi erken dönemde bir Şarap tanrıçasına  tapınmışlardır.

Yunanistan’da popülerlik kazanan ilk alkollü içeceklerden biri bal ve sudan yapılan Mead isimli fermente bir içecektir. Yunan edebiyatı aşırı içmeye karşı uyarılarla doludur.

Görüldüğü üzere alkollü içkilerin tarihi, bu yönüyle binlerce yıllık bir geleneğe işaret eder.

 

alkollü içkilerin tarihi

Birçok Yerli Amerikan medeniyeti, Kolomb öncesi alkollü içecekler geliştirmiştir. Güney Amerika’nın Andes bölgesinden ( And Dağları ) çeşitli fermente edilmiş içecekler, mısır, üzüm veya “chicha” adı verilen elmalardan üretilmiştir.

On altıncı yüzyılda, alkol (spirits/ “ruhlar” olarak adlandırılır) büyük ölçüde tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. On sekizinci yüzyılın başında, İngiliz parlamentosu ”ruhları” damıtmak için tahıl kullanımını teşvik eden bir yasa çıkartmıştır. Ucuz içkiler piyasayı kısa sürede ele geçirmiş ve onsekizinci yüzyılın ortalarında zirveye ulaşmıştır. İngiltere’de cin tüketimi 18 milyon galona ulaşmış ve alkolizm yaygınlaşmıştır.

On dokuzuncu yüzyıl tutumlarda bir değişiklik getirmiş ve ”temperans hareketi” ılımlı alkol kullanımını teşvik etmeye başlamış ve bu durum, sonuçta toplam yasak için bir itici güç oluşmasına sebep olmuştur.

1920’de ABD’de sarhoş edici likörlerin üretimi, satışı, ithalatı ve ihracatı çıkarılan bir yasayla yasaklanmıştır. Bu yasak sebebiyle yasadışı alkol ticareti patlamış ve 1933’te alkol yasağı iptal edilmiştir.

Yazının kaynağına buradan ulaşabilirsiniz.

Butik İçki mağazamıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Online Destek
1
Görüşme Başlat
Butik İçki
Hafta içi 10:00 - 18:00 saatleri arası destek alabilirsiniz.
Merhaba, nasıl yardımcı olabiliriz?