Meyhanede Rakı İçmek ve Rakı Hakkında

Meyhanede rakı

Meyhanede Rakı İçmek ve Rakı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Meyhanede rakı içmek ve rakı hakkında bilinmesi gerekenler bu yazımızın konusu. Meyhane ve rakının kültürümüzde edindiği yeri derinlemesine incelediğimiz bu yazımızı sizler için derledik. Hazırsanız başlıyoruz.

 

 

Meyhane

Meyhane, mey ve hane kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Bildiğiniz gibi mey de şarap demektir. 16. yüzyılda özellikle İstanbul’da meyhanelerin sayısının gittikçe arttığı bilinmekte. O zamanlar meyhanelerde şarap tüketilmekteymiş. Şimdi ise Türkiye’nin dört bir yanında farklı tarz ve menülerle tonla meyhane bulunuyor. Fakat buna karşın ortak bir nokta vardır. Bu ortak nokta da tabi ki Rakı. Milli içkimiz rakının tarihçesi de eskiye dayanmaktadır. Tam tarih bilinmese de rakının ilk kez üretildiği yer olarak Osmanlı İmparatorluğu olarak kabul edilmekte. Ayrıca Avrupa Konseyi Alkollü İçkiler Ekspresler Komitesi tarafından da Turkish Raki olarak kabul edilmektedir. Rakı önce evlerde üretilmiş, Rakı ansiklopedisinde bulunan bilgilere göre ise satış için rakı üretimi 1880’lerde başlamış. Bugüne kadar 140 senede 200 rakı markası kayda geçmiş. Osmanlı döneminde üretilen Douzico, Dusiko markaları, Tekel öncesi dönemde üretilen Filurya, Hususi Ala Rakı, Ahali, Ahenk, Vatan, Alaz, Elif, Ağa, Gamsız, Bilecik, Rekor, Yeşilköy, Edremit, Ayyıldız, Nazilli ve Gaziayıntap Rakısı bunlardan bazıları.

Türkiye’de Rakı Üretimi

Şu an ülkemizde endüstriyel olarak başlıca iki elimizin parmakları kadar rakı çeşidi üretilmektedir, Kulüp Rakı, Altınbaş, Yeni Rakı ve Tekirdağ bunlardan bazıları. Kulüp Rakı ve Altınbaş hacmen %50 alkol içermektedir ve sadece üzüm suması kullanılarak üretilir. Yapım tarzları kısmen aynı da olsa rakı severler tarafından hangisinin daha iyi olduğuna dair tartışmalar bitmez. Tekirdağ hacmen %45 alkol içerir. Ve gelelim Yeni Rakı’ya herkesin ismini, şişesini bilindiği bir rakıdır kendileri, çoğumuzun damağına ilk değen rakıdır, sevmeyeni bile en az bir kere içmiştir. Yeni Rakı hacmen %45 alkol içermekte ve yapımında %65 üzüm suması kullanılmaktadır. Bu başlıca rakılarımıza ek 13 adet daha rakı üretimi yapılmakta.

 

Rakı milli içkimiz dedik ama neden bu kadar az rakı çeşidi marketler, bakkalar ve tekellerde ulaşılabilir durumda? 1944 yılında bir kanun ile rakı üretimi, dağıtımı ve satışı Tekel Genel Müdürlüğüne bırakılıyor. Ülkenin pek çok yerinde 40 üzerinde rakı üretimi ve dağıtımı yapılırken bütün bu yelpaze tek yetkilinin Tekel olmasıyla bir anda kapanıyor. Yazık sadece 1938 yılında kayıtlara geçmiş 48 üretici var ve bu üreticiler tek tip üretim yapmak yerine farklı kalite ya da lezzette 2-3 farklı rakı üretiyorlar, tek bir kanunla 100’ü aşkın olan rakı çeşidi ortadan kalkıyor. Rekabetin ortadan kalkmasını denetim telafi etmiş midir bilemeyiz ama tahminlerimiz aksi yönde.

 

meyhanede rakı içmek ve rakı hakkında

Neyse başımıza gelen türlü türlü aksiliği bir kenara bırakalım, mezelerin eşliğinde bizi önce anason kokusuyla cezbeden sonra da yanında getirdiği muhabbet ile yanında tutan rakıya odaklanalım. Kimi kuru üsüm takviyesiyle yapılır kimi yaş, bildiğimiz üzere makbulü %100 üzüm sumasıyla yapmaktır. Yukarıda bahsettiğimiz Altınbaş ve Kulüp Rakı farkı böyle yaratmaktadır.

Rakı İçimi

Rakı tarihi boyunca pek çok şekilde içilmiştir, sek, suyla karıştırarak, buz atarak, shot yapılarak vs. Günümüzde ise popüler olan yöntem su ve buz ile içmektir.

 

meyhanede rakı içmek ve rakı hakkında

Size kesinlikle “Rakı şöyle içilir böyle içilmez.” şeklinde haddimize olmayan beylik laflar etmeyeceğiz ancak bilim ile açıklanabilecek bir püf noktadan bahsetmeyi boynumuzun borcu biliyoruz. Bu da bardağa koyma sırası, homojen bir karışım elde etmek için önce soğuk rakıyı bardağa dökmeliyiz, sonra su, sonrasında da buz eklemeliyiz. Nedenine gelecek olursak; bardağa önce su döker de üzerine rakı eklersek rakı ile su yeterince karışmayacaktır o yüzden önce rakı. E peki rakı sonra buz şeklinde rakımızı hazırlarsak ne olur, rakı içine attığımız buz, rakının aşırı hızlı soğumasına sebep olur ve içinde bulunan anason esansının (yağının) kristalize olmasına sebep verir. Rakı kokusunu ve tadını büyük ölçüde kaybeder.

Bir diğer önerimiz ise yanında çok fazla yemek tüketmemek üzerine olacak. Bunun sebebi de çok açık, rakı yüksek alkollü ve aromalı bir içki olmasından dolayı mideyi zorlar, bunun için pek çok müdavim sindirimi kolay, zeytinyağlı (zeytinyağı midemizde bir katman oluşturarak, rakının içerdiği alkolün mide çeperine vereceği zararı azaltmaktadır.) yemekler tercih etmektedirler.

meyhanede rakı içmek ve rakı hakkında

Rakı Sağlığa Faydalı Mı?

Rakının sağlığa faydalı olduğu konusu da yıllardır çeşitli tartışmalara konu olmuş. Tatrışmaların dayandığı bir örnek de 1900 ile 2010 yılları arasında yaşamış olan Fıdda Burgaç. Uzun yaşamanın sırrını rakıda ve doğal beslenmede bulan Antakyalı Fıdda Nine, 90 yıl boyunca hergün boğma rakı içmiş. Her akşam tarla dönüşü birlikte rakı içme adedini kocasının ölümünden sonra da devam ettiren Fıdda Nine, 109 yaşında sağ gözünde katarak çıktığı için, doktor tavsiyesiyle rakıyı bırakmış, bir yıl sonra vefat etmiş. Tabii biz azı karar çoğu zarar diyor ve size sağlıklı günler diliyoruz. Sorumlulukla tüketiniz, afiyet olsun.

Rakı hakkında wikipedia İngilizce kaynağa buradan ulaşabilirsiniz.

Butik İçki rakı ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Online Destek
1
Görüşme Başlat
Butik İçki
Hafta içi 10:00 - 18:00 saatleri arası destek alabilirsiniz.
Merhaba, nasıl yardımcı olabiliriz?