Rakı nasıl içilmeli? İlla bir adap gerekli midir?

rakı

Türk sofralarının vazgeçilmez içkisi “Rakı”

Bugün sizlere rakı içimiyle ilgili naçizane tavsiyelerde bulunacağız. Aslında internet dünyasında paylaşılmış tavsiyelerden derleyip toparlayacağız. Yıllarca rakı sofralarında mesai harcamış pek çok ünlü isimden tavsiyeler göreceksiniz. Hazırsanız başlıyoruz. Öncelikle bilmeniz gereken şey, rakı içen kişinin midesini koruması gerektiğidir. Bunun için de en bilindik yöntemlerden biri zeytinyağıyla mideyi sıvamaktır. Zeytinyağı midenizin dibine çöker ve alkolün kana karışmasını geciktirir. O yüzden ister evde isterseniz de meyhanede olsun, mutlaka 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını önden götürmenizde büyük fayda var. Çoğu meyhanede ekmekleri kızartıp getirirler ama o ekmeğin yağı emmesi zordur. O yüzden soğuk ekmekle zeytinyağını tüketmeniz en popüler tavsiyelerden biri. Mideyi korumaya aldıktan sonra sıra geldi rakıya. Bakalım ustalar neler anlatmış…

Rakıyı suyla karıştırıp içiyorsanız önce kadehinize rakınızı doldurun ve göz kararı ne kadar içecekseniz onu bir görün. Üzerine soğuk su ilave edin ve tercihiniz buzlu ise en son buzu ekleyin. Rakı miktarını kontrol etmek ne kadar içtiğinizi bilmek açısından çok önemli. Bu da bizce çok iyi bir tavsiye. Ayrıca rakıya su katmadan buz eklemek kesinlikle yapılmaması gereken bir şeymiş. Rakının tadını ve kıvamını bozduğu pek çok yerde söylenen bir şey. Eğer rakınızı susuz içecekseniz ve yine de soğuk olsun istiyorsanız ehlikeyf istemenizde büyük fayda var.

Aman dikkat!

Mideyi korumak dedik. Bunun için sıcak bir atıştırmalık yine favori bir tavsiye. Çünkü mide sıcakken sindirime geçer ve bu yüzden de rakıyla birlikte ılık ılık yemeye başlamanız iyidir. Eğer masada sizden başka birileri de varsa sıcak mezeleri paylaşarak herkesin sıcak ve lezzetli haliyle mideyi ufak ufak doldurabilir. Bu tavsiyeleri de aktardıktan sonra artık soğuk mezelere geçebilirsiniz. Dedik ya, boş mideyle olmaz diye. Burada ustaların sizden bir ricası daha var: lütfen rakı içerken yavaş ve aheste olun.

Küçük lokmalar halinde yavaş yavaş yiyerek midemizi yormayalım ki bir taraftan sindirmeye devam edebilsin. Rakıyı ister ufak yudumlar halinde, isterseniz de bekleyerek daha büyük yudumlar halinde tüketelim. Ölçüyü kaçırmadığımız sürece sorun yok. İyi gidiyoruz. Ama unutmayalım, bu bir yarış değil ve biz de keyif için içiyoruz. Zaten çilingir sofrası denmesinin sebebi rakının en iyi mezesinin muhabbet olmasındandır. Siz konuştukça çene kaslarınız çalışacak ve mideniz de sindirime devam edecek. Gönül kapımızın kilitleri de açıldı, mis. Azar azar yemeye devam. Eğer ikinci dubleden sonra çakırkeyf olmaya başladıysak hemen bir sıcak molası vermekte büyük yarar var. Yani çay!

Rakı sofrasında çay.

 

Çay, hem size nefes aldıracaktır hem de midenizi ısıtarak tekrar sindirimi düzene sokacaktır. Kulağa pek hoş geliyor, değil mi? Çay sonrasında ufak ufak demlenmeye devam edebiliriz. Buraya kadar pek çok değişik meze ve aperatif ile iyi idare ettik. Şimdi sırada ana yemek var. Yine en büyük tavsiyelerden biri ana yemeği de paylaşıp sıcak ve lezzetliyken beraberce tüketilmesi yönünde. Mideyi yerinden edip gereksiz rahatsızlık vermeye gerek yok. Gayet iyi gidiyoruz.

Meyhanelerde müşterilerin hesabını şişirip para harcatmak için tatlı servis edilir. Oysa ki biz zaten tatlı tatlı yiyip içiyoruz. Onca alkolün üzerine tatlı, yani şeker sizi sarsabilir. Dikkatli olun. Bunun yerine birkaç dilim meyve her zaman daha iyidir. Yine güzel bir tavsiye daha. Gecenin sonunda tatlı tatlı yiyip içtik ve on numara muhabbetinizi yaptık. Arka fonda leziz müzikler tıngırdadı ve artık bize yol görünmeye başladı.

Bir fincan acı kahveyle toparlanıp yolumuza devam edebiliriz. Sevgili dostlar, naçizane sizlere rakı adabıyla ilgili ve de en çok orta direk bi muhabbeti tadını kaçırmadan başlatıp bitirebileceğiniz tavsiyeler verdik. En başta söylediğimiz gibi, bu tavsiyeleri internetteki saygın rakı içicilerinin kişisel tecrübelerinden derledik. Sözü bitirmeden önce son kez bir toparlama yapalım ki iyice aklımıza kazınsın. Kendimizi aç bırakmadan ve fakat hem sürekli hem de yavaş yavaş, azar azar yiyip içerek adabıyla kalkıp gitmemiz konusunda güzel tavsiyeler edindik.

Umarız sizler de bu tavsiyelerin benzerlerini ve daha fazlasını bulup keyfinizi katmerlersiniz. Bir sonraki rakı muhabbetinizde bir kadeh de bizim için parlatırsanız seviniriz.

Yabancıların gözünden rakı içme adabıyla ilgili makaleye buradan ulaşabilirsiniz. 

Butik İçki mağazamıza buradan ulaşabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

Online Destek
1
Görüşme Başlat
Butik İçki
Hafta içi 10:00 - 18:00 saatleri arası destek alabilirsiniz.
Merhaba, nasıl yardımcı olabiliriz?